Δελτίο Τύπου 14.10.2015 - Απόσυρση του άρθρου 11 του πολυνομοσχεδίου

Καβάλα, 14 Οκτωβρίου 2015

Να αποσυρθεί το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου που επαναφέρει αναδρομικά το καθεστώς των απαράδεκτα υψηλών και εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ.

Το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς  Οικονομικών  κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο,  Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  κ. Χρήστο Σπίρτζη και τους Βουλευτές Καβάλας και Δράμας καλώντας τους να αποσύρουν ή να καταψηφίσουν αντίστοιχα το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου που κατέθεσε προς ψήφιση στην Βουλή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΤΕΕ-ΑΜ, η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από παρεμβάσεις,  κινητοποιήσεις του κλάδου και  νέες  πιέσεις, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του κλάδου την τελευταία τριετία, αποδέχτηκε τελικά την ανάγκη  λήψης ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τους κλάδους του ΕΤΑΑ και  ενσωμάτωσε στον Ν.4331/2015 τα άρθρα 38 (καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών) και 39 (επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας), με τις οποίες σηματοδοτήθηκαν έστω και για μία διετία μόνον (2015-2016) κάποια "ψήγματα" των αναγκαίων ρυθμίσεων στην κατεύθυνση για την ουσιαστική ανακούφιση των χιλιάδων μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών και των άλλων επιστημόνων των κλάδων του ΕΤΑΑ. Οι ρυθμίσεις αυτές βελτίωσαν  παράλληλα και την εισπραξιμότητα του Ταμείου αντιστρέφοντας την συνεχή μείωση εσόδων των τελευταίων χρόνων που οδηγούσε σε βέβαιη κατάρρευση.
Είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι η κατάργηση, με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, μετά από τρείς μήνες εφαρμογής των συγκεκριμένων ανακουφιστικών άρθρων και η αναδρομική επαναφορά του καθεστώτος των απαράδεκτων και εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών του Ν.3986/2011, δεν υπαγορεύεται από καμία λογική, είναι σαφώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΑΑ  σε βάρος  της βιωσιμότητας του Ταμείου και με τον τρόπο που εφαρμόζεται λίγες μόνο μέρες μετά τις πρόσφατες εκλογές αποτελεί εμπαιγμό  για τον κλάδο των μηχανικών και των  άλλων  κλάδων του ΕΤΑΑ,  δικηγόρων, ιατρών και φαρμακοποιών.
Επειδή είναι  πλέον σαφές ότι η  ψήφιση του άρθρου 11 του πολυνομοσχεδίου με το οποίο καταργούνται τα άρθρα 38 και 39 του Ν.4331/2015 θα επιφέρει περαιτέρω εξαθλίωση των συναδέλφων, θα  επισπεύσει την κατάρρευση του ΕΤΑΑ και θα αυξήσει τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων επιστημόνων,  καθιστώντας την πατρίδα μας ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη γενικότερη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση, το  ΤΕΕ και το σύνολο των φορέων των μηχανικών σε συνεργασία με τους άλλους κλάδους του ΕΤΑΑ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και σε αντίθετη περίπτωση τους βουλευτές να  τις καταψηφίσουν.
Το ΤΕΕ-ΑΜ καταλήγει, ότι οι μηχανικοί δεν ξεχνούν και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις τους σε σχέση με το ασφαλιστικό, όπως ακριβώς κατατέθηκαν κατά καιρούς από τα θεσμικά τους όργανα και θα αγωνιστούν γι’ αυτές δυναμικά και ανυποχώρητα.

Συμβολικά θα πραγματοποιηθεί κατάληψη-διαμαρτυρία στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στην Καβάλα την Πέμπτη 15-10-2015 και ώρα 11:00 από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΑΜ.

 

Διακηρύξεις διαγωνισμών

Διακηρύξεις διαγωνισμών

Blog Μηχανικών ΤΕΕ-ΑΜ

Επισκέπτες Online

Έχουμε 30 επισκέπτες online

Χάρτης Σεισμικής Δραστηριότητας