«Ύψωσε τη φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας» ¨Raise your voice not the sea level¨

Παγκόμια ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου

Είναι το μήνυμα που επέλεξε ο ΟΗΕ για το 2014, προκειμένου να τονίσει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και να επισημάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία  να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 2014 ως Διεθνές Έτος των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών (SIDS), αφού αυτά είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας έχει παγιωθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που απειλεί περίπου 650 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν  σε περιοχές με μόλις 10 μέτρα υψόμετρο να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν πρώτοι τις εστίες τους, αν δεν ληφθούν  μέτρα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο το στρώμα των αερίων του θερμοκηπίου που καλύπτει τη Γη συγκρατεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει την μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων.

Στην περιοχή μας οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να συμπεριλάβουν μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας, μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας, υψηλότερη συχνότητα δασικών πυρκαγιών και αύξηση της συχνότητας και της έντασης των κυμάτων καύσωνα.

Ο εορτασμός της ημέρας περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιηθεί από όλους η υποχρέωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάγκης για εντατικοποίηση των αγώνων μας για την αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής, που συνήθως ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που βάζουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον όπως συμβαίνει και με το προωθούμενο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό.

Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, κυρίως στη νέα γενιά και να προκληθεί οργανωμένη δράση από όλους μας, αφού για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συμμετοχή και συνεργασία.

Καλούμε και εμείς όλους, για συμμετοχή σε μια διαρκή προσπάθεια για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι  μια αφορμή στον καθένα από εμάς να αναλογιστεί πως θα δράσει.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα 09 Ιουνίου 2014
 

Διακηρύξεις διαγωνισμών

Διακηρύξεις διαγωνισμών

Blog Μηχανικών ΤΕΕ-ΑΜ

Επισκέπτες Online

Έχουμε 34 επισκέπτες online

Χάρτης Σεισμικής Δραστηριότητας